Święta tuż, tuż, więc można już powoli poczuć tę świąteczną atmosferę. Mimo, że w tym roku święta Bożego Narodzenia będą inne niż do tej pory, podobnie jak cały 2020 rok jest inny niż wszystkie, to w domu trzymamy się naszej małej, rodzinnej tradycji i pieczemy pierniczki świąteczne.
Moje dzieci uwielbiają piec pierniczki. A ja bardzo się cieszę, że z roku na rok idzie im coraz lepiej. Kiedy zaczynaliśmy wspólnie piec w 2017 roku to kuchnia po skończonej robocie przypominała miejsce po wybuchu bomby, a dzieci nadawały się jedynie do kąpieli. Teraz jest o wieeele lepiej – sami wykrawają pierniczki, Antek zagniata i wałkuje ciasto, a ja.. czytam książkę i uśmiecham się pod nosem.
Chcę się podzielić z Wami przepisem, który ZAWSZE się udaje. Jest to zmodyfikowany lekko przeze mnie przepis na szwedzkie pierniczki, który pochodzi z platformy Cookidoo i jest przeznaczony do zrobienia w Thermomixie. Zamieniłam dwa trudniej dostępne składniki, więc z łatwością skompletujecie je wszystkie. Można go też przygotować bez Thermomixa – wtedy dzieci mogą pomóc w ugniataniu ciasta.
Czas przygotowania (w Thermomixie): 20 min
Czas całkowity (w Thermomixie): 1h 30 min
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: ok 50 sztuk
Pierniczki świąteczne – składniki
- 150 g miodu wielokwiatowego
- 110 g masła pokrojonego na kawałki
- 100 g cukru trzcinowego
- 380 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 3 czubate łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki kakao naturalnego, niesłodzonego w proszku
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
- Do rondla włożyć miód i masło, dodać cukier, podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia składników i ich połączenia. Zestawić rondel z kuchni na 10 minut.
- Zawartość rondla przelać do dużej miski, dodać mąkę, jajko, przyprawę do pierników, kakao, cynamon, sól i proszek do pieczenia i zagnieść wszystko do uzyskania ciasta.
- Ciasto przełożyć na folię spożywczą, zawinąć i odstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyłożyć ciasto na oprószoną mąką stolnicę/ blat. Rozwałkować na grubość 4-5 mm.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180 st C. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
- Z rozwałkowanego ciasta wykrawać pierniczki za pomocą foremek i układać na przygotowanych blachach (zachowując 2 cm odstępy).
- Piec 9-10 min (180 st C).
Po wyjęciu ich z piekarnika nawet nie zdążą dobrze ostygnąć, a my już zabieramy się do jedzenia. A zapach jeszcze długo roznosi się po całym domu.
Smacznego!
PS: Pieczenie pierniczków to też świetny pomysł na zajęcie przeziębionych dzieci, które przymusowo siedzą w domu. A żeby szybko pozbyć się przeziębienia polecam naturalne zioła.
✅ Zioła lecznicze na przeziębienie - lecz dzieci i siebie naturalnie
Lub jeden z napojów stawiających na nogi:
✅ 4 domowe sposoby na przeziębienie. Pij na zdrowie!
Uściski!
Sylwia
PS: Chcesz dostawać moje artykuły prosto na swoją skrzynkę mailową? Zapisz się do mojego newslettera – gwarantuję dużo wartości, bez zbędnego tracenia czasu.