fbpx
Pierniczki świąteczne leżące na blasze. - Najlepsze na świecie pierniczki świąteczne.

Najlepsze na świecie pierniczki świąteczne

Święta tuż, tuż, więc można już powoli poczuć tę świąteczną atmosferę. Mimo, że w tym roku święta Bożego Narodzenia będą inne niż do tej pory, podobnie jak cały 2020 rok jest inny niż wszystkie, to w domu trzymamy się naszej małej, rodzinnej tradycji i pieczemy pierniczki świąteczne.

Moje dzieci uwielbiają piec pierniczki. A ja bardzo się cieszę, że z roku na rok idzie im coraz lepiej. Kiedy zaczynaliśmy wspólnie piec w 2017 roku to kuchnia po skończonej robocie przypominała miejsce po wybuchu bomby, a dzieci nadawały się jedynie do kąpieli. Teraz jest o wieeele lepiej – sami wykrawają pierniczki, Antek zagniata i wałkuje ciasto, a ja.. czytam książkę i uśmiecham się pod nosem.

Chcę się podzielić z Wami przepisem, który ZAWSZE się udaje. Jest to zmodyfikowany lekko przeze mnie przepis na szwedzkie pierniczki, który pochodzi z platformy Cookidoo i jest przeznaczony do zrobienia w Thermomixie. Zamieniłam dwa trudniej dostępne składniki, więc z łatwością skompletujecie je wszystkie. Można go też przygotować bez Thermomixa – wtedy dzieci mogą pomóc w ugniataniu ciasta.

Ozdobione przez dzieci pierniczki - Najlepsze na świecie pierniczki świąteczne.

Czas przygotowania (w Thermomixie): 20 min

Czas całkowity (w Thermomixie): 1h 30 min

Poziom trudności: łatwy

Liczba porcji: ok 50 sztuk

Pierniczki świąteczne – składniki

  • 150 g miodu wielokwiatowego
  • 110 g masła pokrojonego na kawałki
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 380 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 3 czubate łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki kakao naturalnego, niesłodzonego w proszku
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania

  1. Do rondla włożyć miód i masło, dodać cukier, podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia składników i ich połączenia. Zestawić rondel z kuchni na 10 minut.
  2. Zawartość rondla przelać do dużej miski, dodać mąkę, jajko, przyprawę do pierników, kakao, cynamon, sól i proszek do pieczenia i zagnieść wszystko do uzyskania ciasta.
  3. Ciasto przełożyć na folię spożywczą, zawinąć i odstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyłożyć ciasto na oprószoną mąką stolnicę/ blat. Rozwałkować na grubość 4-5 mm.
  4. Rozgrzać piekarnik do temp. 180 st C. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać pierniczki za pomocą foremek i układać na przygotowanych blachach (zachowując 2 cm odstępy).
  6. Piec 9-10 min (180 st C).
Tu wersja bez kakao.

Po wyjęciu ich z piekarnika nawet nie zdążą dobrze ostygnąć, a my już zabieramy się do jedzenia. A zapach jeszcze długo roznosi się po całym domu.

Smacznego!

PS: Pieczenie pierniczków to też świetny pomysł na zajęcie przeziębionych dzieci, które przymusowo siedzą w domu. A żeby szybko pozbyć się przeziębienia polecam naturalne zioła.

Zioła lecznicze na przeziębienie - lecz dzieci i siebie naturalnie

Lub jeden z napojów stawiających na nogi:

4 domowe sposoby na przeziębienie. Pij na zdrowie!

Uściski!
Sylwia

PS: Chcesz dostawać moje artykuły prosto na swoją skrzynkę mailową? Zapisz się do mojego newslettera – gwarantuję dużo wartości, bez zbędnego tracenia czasu.

.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *