fbpx
Gruszki i żurawina leżące na kuchennym blacie - Dania na przeziębienie

3 przepisy na dania leczące przeziębienie

Czy wiecie, że statystyczny kilkulatek chodzący do przedszkola choruje 10 razy w roku? (1) Wyłączając z tego 4 najcieplejsze miesiące roku, kiedy choróbska się rzadziej panoszą, wychodzi, że w ciągu 8 miesięcy berbeć łapie przeziębienie 10 razy czyli… więcej niż raz na miesiąc! Jednak nie martwcie się! System immunologiczny działa tak, że jak się dzieć wychoruje to później… będzie chorować mniej 😀 Ale dopóki toniecie w gilach podrzucam wam 3 przepisy na zdrowie na talerzu. Smacznego 🙂

Spis treści

  1. Rosół mocy
  2. Rozgrzewające placki
  3. Mus z gruszek i żurawiny

1. Rosół mocy

Rosół z dużą ilością zdrowych warzyw - Domowe sposoby na przeziębienie. Pij na zdrowie!
Rosół mocy właśnie się gotuje 🙂

Czego potrzebujesz?

  • mięso na zupę
  • włoszczyzna
  • cebula
  • czosnek
  • imbir
  • makaron
  • przyprawy
Włoszczyzna, cebula i czosnek na kuchennym blacie.
Brakuje tylko imbiru 😉

Co zrobić?

Przepisów na rosół jest pewnie tyle ile dni w roku, więc nie będę się tutaj rozpisywać na temat samego przepisu 🙂 Napiszę jedynie o tym, kiedy dodać imbir. Mianowicie, należy go wrzucić (obrany i pokrojony na kawałki) na 20 min przed końcem gotowania. Nie wcześniej i nie później. Dzięki temu wszystkie składniki odżywcze przenikną z imbiru do wywaru i będzie on jeszcze lepszy na przeziębienie 🙂

A jeśli wolicie domowe sposoby na przeziębienie w formie płynnej – zapraszam Was do tego artykułu:

4 domowe sposoby na przeziębienie. Pij na zdrowie!

2. Rozgrzewające placki

Talerz z plackami i musem z gruszki i żurawiny.
Nie wyglądają jak u Amaro, ale są pyszne – lekko ostre i idealnie chrupiące 😀

Jest to zmodyfikowany przeze mnie przepis z platformy Cookidoo – tam można go znaleźć wpisując „placki dyniowe z parmezanem”. Podaję sposób przyrządzenia bez użycia Thermomixa.

Czas przygotowania: 25 min

Czas całkowity: 1h

Czego potrzebujesz?

  • 50 g parmezanu
  • pół główki czosnku
  • 10 g natki pietruszki, świeżej
  • 25 g imbiru (mniej więcej wielkości kciuka), świeżego korzenia, obranego
  • 5 g papryczki chili, bez gniazd nasiennych
  • 500 g dyni, Hokkaido, obranej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g marchewki
  • 3 jajka
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka curry, mielonego
  • olej rzepakowy, do smażenia placków
  • 200 g jogurtu typu greckiego (opcjonalnie)

Co zrobić?

  • Parmezan i marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Czosnek, imbir, chilli, dynię i natkę pietruszki drobno pokroić.
  • Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać do nich mąkę, jajka, sól i curry. Wymieszać wszystko mikserem.
  • Na patelni rozgrzać olej. Na dobrze rozgrzaną patelnię nakładać ciasto tworząc placki (ok. Ø 5 cm) o grubości 1 cm. Smażyć by placki były lekko brązowe z każdej strony, dzięki czemu będą chrupiące. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Czynność powtórzyć z pozostałym ciastem, za każdym razem dodając na patelnię niewielką ilość oleju.
  • Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem jogurtu. Natomiast ja zamieniłam jogurt naturalny na mus z gruszki i świeżej żurawiny (przepis poniżej). Część placków podałam z tym musem, a część bez niczego i też były pyszne! 😀

Dzięki papryczce chilli, imbirowi i curry placki świetnie rozgrzewają 🙂

Przeziębienie u dzieci? Nie panikuj!

Dlaczego właśnie te składniki?

  • Imbir – rozgrzewa i wspiera organizm w walce z przeziębieniem.
  • Czosnek – naturalny antybiotyk, świetnie chroni przed wirusami.
  • Natka pietruszki – zawiera dużo witaminy C.
  • Curry – zwana najzdrowszą przyprawą świata; stanowi połączenie kilku składników (kurkuma, imbir, pieprz, chilli, gorczyca, kolendra, kmin rzymski), które wykazują działanie przeciwzapalne, rozgrzewające i poprawiają funkcjonowanie układu pokarmowego. (2)
  • Papryczka chilli – ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe, a dzięki substancji zwanej kapsaicyną ułatwia trawienie. (3)
  • Marchewka – bogata w przeciwutleniacze (np. beta-karoten, z którego w organizmie wytwarza się wit. A). Przeciwutleniacze to takie ziomy, które zwalczają wolne rodniki. A wolne rodniki to typowi bad guys, którzy powodują przeziębienie i inne choróbska. (4)
  • Dynia – znajdziemy w niej wiele witamin i minerałów, a przy tym ma niewiele kalorii 😉

Zdrową alternatywą dla superfoods w leczeniu przeziębień są zioła. Więcej na ten temat w tym artykule:

Zioła lecznicze na przeziębienie

3. Mus z gruszek i żurawiny

Jesienne kolory na kuchennym blacie 🙂

Czas przygotowania: 5 min

Czas całkowity: 15 min

Ostatnio moja bardzo dobra znajoma wspomniała mi o musie z gruszek i żurawiny, który robiła. Podała mi przepis, ja zmodyfikowałam go wg. moich upodobań i przygotowałam mus. Okazał się pyszny 😀 Podawałam go np. do rozgrzewających placków, do świeżo upieczonych bułek dyniowych lub na chleb z twarożkiem zamiast dżemu, a ostatnio do pieczonej kaczki. Pycha!

Czego potrzebujesz?

  • 3 gruszki
  • dwie garści świeżej żurawiny

Co zrobić?

  • Gruszki obrać, pokroić i wrzucić do garnka.
  • Dodać odrobinę wody i dusić przez ok 2 min.
  • Dodać umytą żurawinę i dusić dopóki wszystko nie zamieni się w papkę 😉 Od czasu do czasu mieszać by się nie przypaliło.
  • Po uduszeniu całość zblendować.
  • Jeśli mus jest za mało słodki można dodać trochę miodu, syropu z agawy lub klonowego 🙂
  • Przechowywać w lodówce.
Gotowy mus w swojskim słoiku 🙂

Dlaczego właśnie te składniki?

  • Gruszka – zawiera jod (nie trzeba jechać nad morze ;))
  • Żurawina – superfood; jest bogatym źródłem wit. C, żelaza i błonnika. Obok czosnku, oregano i sosny zaliczana do naturalnych antybiotyków. Ma również właściwości probiotyczne. (5)

Jeśli już macie dość tego zdrowego gotowania i swoich zaflikanych dzieci, chodźcie TU i poznajcie kilka patentów dla zmęczonych matek 🙂

A wy staracie się przemycać zdrowe składniki do diety swojej i swoich dzieci? Jak Wam to idzie? Napiszcie w komentarzu! 🙂

Ściskam gorąco!
Sylwia

PS: Jeśli przeziębienie zapukało do Waszych drzwi, zdrowe gotowanie nie zastąpi wizyty u lekarza i trzymania się jego zaleceń! Pamiętajcie o tym!!

Napracowałam się nad tym postem. Jeśli znalazłaś w nim wartość, udostępnij go swoim znajomym 🙂

Chcesz dostawać moje artykuły prosto na swoją skrzynkę mailową? Zapisz się do mojego newslettera – gwarantuję dużo wartości, bez zbędnego tracenia czasu.

.

Źródła:
1. https://mataja.pl/2015/04/a-czy-twoje-dziecko-choruje-statystycznie-czyli-jak-czesto-choruja-dzieci/
2. https://akademiasmaku.pl/artykul/wlasciwosci-curry,83
3. https://www.medme.pl/artykuly/papryka-chili-na-raka-wlasciwosci-lecznicze,69049.html
4. https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/marchew-wlasciwosci-odzywcze-jakie-witaminy-ma-marchew-aa-BQzm-jPM7-YBxJ.html
5. https://apteline.pl/artykuly/zurawina-wlasciwosci-lecznicze-i-przeciwwskazania/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *